Zin in een heerlijk gerecht met eend dat in een mum van tijd op tafel staat? Van een klassiek gebakken eendenborst met sinaasappel tot een kruidige eendenbout uit de oven; met de recepten uit dit blog kookt u een bijzondere avondmaaltijd die ook nog eens heerlijk smaakt, zonder ingewikkelde keukengerei en eindeloze ingrediëntenlijst.
1. Eendenborst met sinaasappelsaus
Eendenborst met sinaasappel is een gouden combinatie. Het zoet-frisse van citrus haalt het beste in de rijke smaak van eend naar boven.
Bereiding van de eend: gebruik een verse eendenborstfilet met vel. Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Snijd het vet kruislings in, zonder het vlees te raken. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eend met de vetkant naar beneden in de pan. Laat het vet langzaam uitbakken tot het goudbruin en knapperig is. Draai dan de filet om en bak de andere kant kort (zo’n 2 à 3 minuten). Haal de eend uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
Bereiding van de saus: pers een sinaasappel uit en giet het sap in de pan. Voeg een theelepel honing, een scheutje balsamicoazijn en wat zout en peper toe. Laat het geheel inkoken tot een siroopachtige saus. Snijd de eendenborst in dunne plakjes en giet de saus eroverheen. Serveer met aardappelpuree of geroosterde groenten.
2. Gekruide eendenbouten uit de oven
Eendenbout klinkt als een delicatesse voor een luxe diner, maar ook voor de gewone avondmaaltijd is deze gemakkelijk te bereiden in de oven. Gebruik voor dit recept een confit de canard of voorgegaarde eendenbout, zodat u geniet van een heerlijk diner met een luxe touch.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de bouten droog en bestrooi ze met een mix van grof zout, versgemalen peper, tijm, rozemarijn en een snufje paprikapoeder. Leg de bouten op een rooster of ovenschaal en bak ze 30 minuten, tot het vel krokant is en het vlees bijna uit elkaar valt.
Lekker met krieltjes uit de oven, gestoofde rode kool of gewoon een frisse salade. Het is het soort gerecht dat weinig moeite kost, maar altijd indruk maakt.
3. Aziatische eend roerbak met noedels
Zin in iets met pit? Dan is deze Aziatische roerbak met eend een goede keuze. Snel, licht en vol van smaak. Gebruik hiervoor eendenborstfilet zonder vel of restjes van eerder gebakken eend.
Snijd het vlees in dunne reepjes en marineer kort met sojasaus, sesamolie, een teentje knoflook en een snufje gember. Verhit een wok of ruime koekenpan met een beetje olie en bak de eend kort op hoog vuur. Haal het vlees uit de pan en wok daarna groenten als paksoi, paprika, bosui en taugé. Voeg de (voorgekookte of van rijst gemaakte) noedels samen met de gebakken eend en breng het geheel op smaak met een beetje hoisinsaus of extra sojasaus. Serveer met sesamzaadjes en verse koriander en geniet thuis van een maaltijd die uit uw favoriete Aziatische restaurant lijkt te komen.
Probeer het zelf, bestel uw eend online
Koken met eend hoeft dus niet moeilijk te zijn Het draait allemaal om goede ingrediënten, een beetje aandacht en vooral durven doen. En het leuke? U verrast uzelf én uw tafelgenoten. Eend op tafel voelt feestelijk, zelfs op een gewone woensdagavond. Al zin om de keuken in te duiken? U bestelt eend eenvoudig online bij Internetslagerij.nl, snel en gekoeld geleverd tot aan uw voordeur. Eet smakelijk!