Voor 10:00 uur besteld, vanavond in huis
  Eenvoudig online vlees bestellen
  Levering in NL en BE
  Gratis bezorging vanaf € 75,-
Voedingswaarden vlees

Voedingswaarden vlees

Voedingswaarden vlees

Vlees is een belangrijke voedingsbron voor veel mensen over de hele wereld. Het biedt een scala aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond dieet. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingswaarden van vlees:

  1. Eiwitten: Vlees is een uitstekende bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam. Eiwitten zijn ook belangrijk voor het behoud van spiermassa en het functioneren van het immuunsysteem.
  2. IJzer: Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, bevat een goede hoeveelheid ijzer, vooral de heemijzer-vorm, die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen dan de niet-heemijzer-vorm in plantaardige bronnen. IJzer is nodig voor de vorming van hemoglobine, dat zuurstof in het bloed transporteert.
  3. Zink: Vlees is een belangrijke bron van zink, een mineraal dat nodig is voor een gezond immuunsysteem, wondgenezing, DNA-synthese en groei en ontwikkeling.
  4. Vitamine B12: Vlees, met name dierlijke organen zoals lever, is een uitstekende bron van vitamine B12, een vitamine die essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen, de gezondheid van het zenuwstelsel en de DNA-synthese.
  5. Vitamine B6: Vlees bevat vitamine B6, dat betrokken is bij de stofwisseling van eiwitten en aminozuren, evenals bij de vorming van rode bloedcellen en neurotransmitters.
  6. Selenium: Vlees is een goede bron van selenium, een mineraal met antioxidatieve eigenschappen dat belangrijk is voor de schildklierfunctie, het immuunsysteem en de bescherming tegen schade door vrije radicalen.
  7. Niacine (vitamine B3): Vlees bevat niacine, dat een rol speelt bij de energiestofwisseling in het lichaam en belangrijk is voor de gezondheid van de huid, het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.

Een gezond voedingspatroon bevat voldoende variatie en gematigde hoeveelheden, gekoppeld aan een gezond leefpatroon met voldoende beweging. Eet je vaak vlees, of ben je juist flexitariër? Het is sowieso belangrijk om te weten wat vlees bijdraagt aan je voedingspatroon.

Vlees bevat weinig tot geen koolhydraten, maar in het algemeen relatief veel eiwitten en bijvoorbeeld vitamine B12, wat belangrijk is voor je gezondheid. Daarnaast zijn er vette en minder vette soorten.

In onderstaande tabellen vind je een overzicht van de voedingswaarden per vleessoort, zodat je een goede afweging kunt maken.

Voedingswaarden vlees

A-G

G-K

K-K

K-P

P-S

Voedingswaarden wild

Winkelwagen